Menu

wtorek, 23 grudnia 2014

Świąteczne ciasteczka korzenne :)

Witamy cieplutko w dzień wielkich przygotowań do Wigilii.
Dziś widzimy się po raz ostatni przed Świętami. Zobaczymy się dopiero w pierwszy bądź drugi ich dzień. 
Dlatego wszystkim życzymy już Wesołych Świąt, góry trafionych prezentów pod choinką, smacznych potraw, ciepła rodzinnego oraz efektywnego wypoczynku :)

Ostatnio wspomniałyśmy, że przyjdzie czas na pierniki, a wyszło na to, że zrobiłyśmy ciastka korzenne. Są jednak równie piękne i smaczne, jak pierniki :)
Jeszcze zostało trochę czasu, by zdążyć je przygotować na Wigilię ;)




Składniki:
  • pół kilograma mąki
  • 250 g miodu
  • 120 g masła
  • przyprawa korzenna
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 100 g cukru pudru
  • jajo
  • 2 duże łyżki czekolady na gorąco (w proszku)
Przepis:
Mąkę, cukier puder, czekoladę, sodę i przyprawę korzenną przesiewamy oraz dokładnie ze sobą mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy (ze sobą) masło i miód, które po ostygnięciu dodajemy do naszej suchej masy tuż po jajku. Całość łączymy mikserem do 5 minut, po czym ciasto ugniatamy w rękach na stolnicy do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozwałkowujemy na chcianą grubość - my na około 3-4 mm. Ciasteczka trochę nam wyrosną, dlatego warto je dość luźno układać na blaszce.
Wczoraj były dość twarde, ale (po nocy w wilgotnym miejscu) dziś smakują tak, jak powinny, a jutro będą jeszcze lepsze :) 
Większość z nich ozdobiłyśmy lukrem (1 białko na ok. 1,5 szklanki cukru pudru oraz barwniki).
Życzymy smacznego!

P.S.WeAreCrazy

Korzenne przysmaki

5 komentarzy:

  1. Wszelkim pierniczkom i ciasteczkom korzennym mówię stanowcze TAK! Te są pięknie udekorowane.

    OdpowiedzUsuń
  2. cześć,
    jak długo i w jakiej temperaturze piekłyście te ciasteczka? może być 180 st przez 15 min?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka pieką się szybciutko :)
      Myślę, że nawet przy niższej temperaturze 15 minut im wystarczy ;)
      Pozdrawiam
      P.

      Usuń