Cosik
dobrego na sezon dyniowy :)
Składniki:
- średniej wielkości dynia
- szczypta cynamonu
- odrobina gałki muszkatołowej
- szczypta szafranu
- opakowanie cukru wanilinowego
- cukier trzcinowy
- 1/3 puszki mleczka kokosowego
- 2 jajka
- ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder - do dekoracji
Przepis:
Dynię gotujemy (podczas gotowania nie dodawałyśmy żadnych składników) do miękkości. Następnie blendujemy do uzyskania jednolitego musu dyniowego, przyprawiamy go zgodnie
z własnym upodobaniem (dodałyśmy wszystkie wymienione składniki, gdyż tym razem chciałyśmy uzyskać placuszki z kokosem - na słodko) i mieszamy do połączenia się komponentów. My użyłyśmy dużo większej dyni, dlatego była nam potrzebna większa ilość mąki - ta podana tutaj jest orientacyjna. Ważne jest to, że po dodaniu mąki ciasto ma być zwarte, ale nadal lejące. Nakładamy je dość grubo i pieczemy na malutkim ogniu ok. 5minut z każdej strony. Z tego przepisu wychodzi ok. 20 średnich placuszków.
Dynię gotujemy (podczas gotowania nie dodawałyśmy żadnych składników) do miękkości. Następnie blendujemy do uzyskania jednolitego musu dyniowego, przyprawiamy go zgodnie
z własnym upodobaniem (dodałyśmy wszystkie wymienione składniki, gdyż tym razem chciałyśmy uzyskać placuszki z kokosem - na słodko) i mieszamy do połączenia się komponentów. My użyłyśmy dużo większej dyni, dlatego była nam potrzebna większa ilość mąki - ta podana tutaj jest orientacyjna. Ważne jest to, że po dodaniu mąki ciasto ma być zwarte, ale nadal lejące. Nakładamy je dość grubo i pieczemy na malutkim ogniu ok. 5minut z każdej strony. Z tego przepisu wychodzi ok. 20 średnich placuszków.
Smacznego!
P.S.WeAreCrazy
uwielbiam wszystko co jest z dyni ;)
OdpowiedzUsuńhmm nigdy takich nie jadłam, ale chętnie wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :)
woman-with-class.blogspot.com
ale pychotki ;-)
OdpowiedzUsuń