Menu

poniedziałek, 27 października 2014

Dyniowe pancakes z nutą kokosową

Cosik dobrego na sezon dyniowy :)


Składniki:
  • średniej wielkości dynia
  • szczypta cynamonu
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • szczypta szafranu
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • cukier trzcinowy
  • 1/3 puszki mleczka kokosowego
  • 2 jajka
  •  ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder - do dekoracji


Przepis:
Dynię gotujemy (podczas gotowania nie dodawałyśmy żadnych składników) do miękkości. Następnie blendujemy do uzyskania jednolitego musu dyniowego, przyprawiamy go zgodnie
z własnym upodobaniem (dodałyśmy wszystkie wymienione składniki, gdyż tym razem chciałyśmy uzyskać placuszki z kokosem - na słodko) i mieszamy do połączenia się komponentów. My użyłyśmy dużo większej dyni, dlatego była nam potrzebna większa ilość mąki - ta podana tutaj jest orientacyjna. Ważne jest to, że po dodaniu mąki ciasto ma być zwarte, ale nadal lejące.  Nakładamy je dość grubo i pieczemy na malutkim ogniu ok. 5minut z każdej strony. Z tego przepisu wychodzi ok. 20 średnich placuszków.

Smacznego!

P.S.WeAreCrazy

3 komentarze:

  1. uwielbiam wszystko co jest z dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm nigdy takich nie jadłam, ale chętnie wypróbuję;)
    pozdrawiam cieplutko :)
    woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń