Menu

środa, 17 grudnia 2014

(Przed)świąteczna tarta z malinami

Już za tydzień Wigilia :) O tej porze pewnie będzie już dawno po wizycie Gwiazdora i z uśmiechem na twarzy, w rodzinnym gronie śpiewać będziemy kolędy. Na stole zaś pozostaną "resztki" wieczerzy wraz z kompotem z suszu na lepsze trawienie ;) 
Dziś pozostaniemy przy temacie stołu, ale tej jego słodszej wersji. Pierniczki...Nie! Na nie przyjdzie jeszcze czas ;) W ostatnich chwilach tuż przed Świętami prezentujemy Wam ciasto, które nie jest z nimi ściśle związane (polecamy je na cały rok), ale przedstawiamy je w typowo świątecznym wydaniu, które pozwoli mu idealnie wkomponować się w pięknie udekorowany stół.
Tarta z malinami, bo o niej mowa, może być jednym z najsmaczniejszych odskoczni smakowych, gdy wokół panuje karp.




Składniki:
  • 150 g mąki + 3 łyżki
  • 20 g kakao
  • 25 g cukru pudru
  • 3 jaja + żółtko
  • 200 g masła
  • 55 g cukru trzcinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g czekolady mlecznej
  • maliny
Przepis:
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Kroimy 100g zimnego masła na malutkie kawałeczki. Składniki sypkie przesiewamy do miski (150 g mąki, cukier puder, kakao). Dodajemy do tego odrobinę soli i dokładnie wszystko łączymy. Do tej sypkiej masy wrzucamy pokrojone masło i całość zagniatamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji, po czym dodajemy żółtko i szybciutko wyrabiamy. 
Powstałe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy (nie przejmuj się, gdy ciasto odrobinę się kruszy, można je uformować/dolepić w blaszce). Następnie chowamy je w lodówce na około 1,5-2 godziny. Po wyjęciu ciasto należy nakłuć widelcem, by podczas pieczenia za bardzo nie urosło i piec około 15-20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni).
W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową. Trzy całe jaja ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej (w przepisie z brownie wytłumaczyłyśmy na czym ona polega)  i dodajemy do nich masło (100g) na wyłączonym już ogniu - rozpuszczamy.Tak uzyskaną masę (ciągle gorącą) ciurkiem wlewamy do jajek z cukrem.
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, układamy na nim maliny (my miałyśmy mrożone), zalewamy masą czekoladową i ponownie wkładamy do ciągle włączonego piekarnika na około 30 minut w tej samej temperaturze.
Tartę można dekorować w dowolny sposób. My postanowiłyśmy użyć tym razem cukru pudru, by podkreślić Świąteczny klimat :)
Życzymy smacznego!


P.S.WeAreCrazy

Świąteczne słodkości! Słodki Prezent

7 komentarzy:

  1. Cudna :)
    Zapraszam do organizowanej przeze mnie akcji "Świąteczne Słodkości!" :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci
    Aby dodać przepis do akcji, trzeba umieścić banerek akcji na blogu (info poniżej)
    http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/11/ruszya-akcja-swiateczne-sodkosci.html

    Pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy za zaproszenie :)
      Już dołączyłyśmy do akcji ;)
      Pozdrawiamy

      Usuń
  2. mmm świetnie :) smacznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie! :)

    http://mammotylki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. jak patrze na takie słodkości, to na pewno nie będę potrafiła ograniczyć słodkiego :( a od nowego roku mam właśnie takie postanowienie ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja całkiem zapomniałam, że "trzeba" mieć jakieś postanowienie noworoczne :P Zostało mi niewiele czasu, by pomyśleć, co chciałabym zmienić ;)
      P.

      Usuń