Menu

poniedziałek, 9 marca 2015

Jabłuszkowa tarta

Witajcie serdecznie :)
Na początek należą się Wam przeprosiny. W ostatnim tygodniu zaniedbałyśmy trochę bloga, ale na swoje usprawiedliwienie mamy coś specjalnego i zupełnie odbiegającego od dotychczasowych postów, czym na pewno w najbliższym czasie się z Wami podzielimy. Dopracowujemy jeszcze detale naszego "przedsięwzięcia" i jak tylko wszystko będzie gotowe, pojawi się na naszej stronie ;)
Tymczasem przedstawiamy Wam coś wprost z Dnia Kobiet, którego po pierwsze nie miałyśmy za bardzo czasu obchodzić, po drugie traktujemy ten dzień podobnie, jak Walentynki - czyli jak zwykły dzień, ale żeby nie kłócić się z kalendarzem (i datą 8-go marca), wpadłyśmy na pomysł przygotowania szybkiej tarty. 

Queen of the day:



Składniki:
  • 260 g mąki
  • 170 g masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • ok. 2 kg jabłek
  • cynamon (wedle uznania)
  • cukier (do smaku)
Przepis:
DŻEM: Jabłka drobno skrojone lub starte na tarce gotujemy/prużymy w garnku wraz z cukrem i cynamonem, które dodajemy wedle uznania i stopnia kwaśności jabłek. 

CIASTO: Mąkę, masło, żółtka i cukier puder zagniatamy i dzielimy na dwie części (większą i mniejszą), po czym wkładamy w folii aluminiowej na 30 min. do lodówki. Potem ciasto formujemy na blaszce, nakłuwamy widelcem i pieczemy pod ciężarem ok. 15 min w 175st. Następnie dodajemy dżem i pozostałe ciasto układamy w paseczki na wierzchu. Całość pieczemy około 20 min. w 180 st.

Tarta wychodzi przepyszna - bardzo szybko znika ze stołu - nie tylko w wydaniu z jabłkiem i jasnym ciastem. Wydanie kakaowe z innymi owocami też jest MEGA! 
Wielkie dzięki za świetny przepis dla Ani D. :)

Smacznego!

P.S.WeAreCrazy

1 komentarz:

  1. Uwielbiam szarlotkę, więc ciasto stworzone dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń