Menu

środa, 14 stycznia 2015

Krupnik na drobiu z kaszą jęczmienną i burakami

Witajcie :)
Dużo czasu minęło już od naszego ostatniego spotkania z zupą, gdyż nie robimy ich zbyt często, a jeśli już, muszą to być nasze ulubione. I taki właśnie jest krupnik, ale nie ten zwykły - wyłącznie z kaszą - a z dodatkiem buraków. I nigdy nie dodajemy do niego śmietany, bo ta kojarzy nam się głównie z zalewajką (najlepszą robiła nasza babcia) i kiepskimi krupnikami z restauracji!
Zupa ta najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy "przejdzie" ona już burakami i kaszą, która konkretnie napęcznieje :).


Składniki:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3 buraki (średnie)
  • ziemniaki (my dałyśmy ok. 5 sztuk, ale dajemy wedle uznania)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół dużego selera
  • por (do smaku)
  • kasza jęczmienna (ok. 15-20 łyżek)
  • koperek
  • przyprawy (u nas: ziele ang., liść laurowy, pieprz w ziarnkach, kostki rosołowe, czosnek)

Przepis:
Mięso czyścimy, myjemy i gotujemy samo do zebrania szumowin. Wrzucamy jedną kostkę rosołową i ziemniaki (pokrojone w kostkę) wraz z burakami (pokrojone w półksiężyce). Gdy te będą średnio miękkie dodajemy pozostałe warzywa oraz przyprawy (w tym pół kopru i jeszcze jedną kostkę rosołową). Pod koniec gotowania wrzucamy kaszę oraz resztę kopru i czekamy około 15 minut :)
Smacznego!

 P.S.WeAreCrazy

6 komentarzy:

  1. Nie przepadam za krupnikiem , ale ten wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krupnik :) Z buraczkami smakuje wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko nie wiem po co te kostki rosołowe i to aż 2 !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić swoje własne, wówczas i 3 nie będą przeszkadzać, a smak będzie bardzo intensywny ;)
      Pozdrawiam
      P.

      Usuń